Alte produse fermentate lactic sunt: zerul, borsul, moarea de varza.
Aceste produse fermentate au urmatoarele proprietati:
- Insanatosesc flora intestinala, care asigura 80% din imunitate; este denumita "al doilea ficat", mana dreapta a medicului din interior.
- Au rol digestiv, metabolic, sintetizeaza vitamina K si vitaminele hidrosolubile (cu exceptia vitaminei C).
- Influenteaza valoarea nutritiva a alimentelor; enzimele prezente in culturile de bacterii lactice provoaca o predigerare a proteinelor, lipidelor si glucidelor, marind in felul acesta gradul de asimilare.
- Au functie de aparare, participa la echilibrul imunologic, opunandu-se dezvoltarii anormale a germenilor patogeni.
Aceasta rasturnare de situatie - clostridii in dauna lactobacililor - se numeste disbacterioza si conduce la dereglari fiziologice grave. Dar, consumarea produselor fermentate lactic: bors, moare de varza, muraturi fara otet rezolva problema.
Acidul lactic, pe langa formarea gustului specific placut, intensifica activitatea pepsinei, mareste asimilarea fosforului si calciului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu